2018-04-22

Produktų etiketės supermarkete meluoja: paukštienos dešra iš kiaulienos


Vokiečių portale „Merkur“ skelbiamas straipsnis, skirtas sukčiavimams supermarketuose, kurie pasireiškia melaginga informacija, nurodoma produktų etiketėse. 

Vokietijos klientai jaučiasi apgauti, kai „Paukštienos dešra“ būna pagaminta iš kiaulienos.



Dėl laiko stokos žmonės neskaito etikečių. Tačiau gana dažnai jose yra klaidingi įrašai. Vartotojų teisių gynėjai nurodo, kad ryškios etiketės ir gera reklama dar nieko nesako. Ji dažnai klaidina pirkėjus.

Maisto produktų sudėtis, kuri nurodoma reklamoje, labai dažnai neatitinka tikrovės, - sako Vokietijos vartotojų asociacijos atstovas (vzbv), Klaus Müller. – Pirkėjas jaučiasi apgautas.

Asociacijos oficialiame puslapyje jau užregistruota apie dešimt tūkstančių skundų dėl etiketės neatitikimo pakuotės turiniui. Asociacijos atlikti patikrinimai jau išaiškino 478 apgavystės atvejus.

Didžiausias nusivylimas yra tai, kad kai kurių produktų sudėtyje nėra žadėtų etiketėje ingredientų, - sako Klaus Müller. Pavyzdžiui, vanilinis jogurtas, ant kurio etiketės pavaizduotas vanilės žiedas. Pirkėjas tikisi natūralaus produkto, bet jai įsižiūrėti, etiketės apačioje mažu šriftu nurodyta, kad gamyboje naudojamas aromatizatorius. Skaitome toliau, galima taip pat aptikti, kad jogurtas yra visai ne jogurtas, o mišinys varškės, nuriebalinto pieno ir grietinės. Tokia pati situacija su sultimis iš juodųjų serbentų, į kurių sudėtį įeina obuolių sultys ir aromatizatoriai, o taip pat su vištos dešra, į kurią pridėta kiaulienos.

Dabar Vokietijos vartotojų asociacija nori sukontroliuoti padėtį. Ji ketina vykdyti kruopščią produktų kontrolę ir išaiškinti neatitikimus.

Tokius neatitikimus gali aptikti ir patys pirkėjai. Ant supakuotų maisto produktų yra privalomi šie rekvizitai:
• produkto pavadinimas turi turėti vieną reikšmę;
• ingredientai pakuotėje turi būti išskaičiuoti svorio mažėjimo seka. Alergenai turi būti nurodyti pirmoje eilutėje;
• ant pakuotės turi būti nurodyta produkto saugojimo trukmė ir paskutinė diena, kada jį galima naudoti maistui;
• ant kai kurių produktų – tokių, kaip šviežios daržovės ir vaisiai, kiaušiniai ir mėsa – turi būti nurodyta jų kilmė;
• apie mėsos produktus, supakuotus paties supermarketo, taip pat turi būti nurodyti visi reikalingi duomenys: saugojimo laikas ir produkto kilmė;
• gėrimuose, turinčiuose daugiau 1,2% alkoholio, tai turi būti nurodyta;
• Etiketėje turi būti nurodytas koloringumas, produkto partijos numeris, o taip pat svoris, kiekis arba tūris ir kompanija-gamintojas.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą