2018-04-03

ES valstybės atsisako mokėti už Angelos Merkel sudarytą ES sutartį su Turkija dėl pabėgėlių readmisijos




Nelegalių migrantų readmisijos sutartis tarp ES ir Turkijos, inicijuota Angelos Merkel ir Fransua Olando, buvo pasirašyta 2016 metų kovo 18 dieną. Ji numatė „neteisingus“ migrantus, neteisėtai atvykusius į ES iš viso pasaulio (beveik visi jie be dokumentų ir niekas nežino kas tai per žmonės), kaitalioti į „teisingus“ migrantus sirus. Už šią tarptautinei teisei prieštaraujančią kvailystę ES dar įsipareigojo sumokėti turkams 6 milijardus eurų, bei suteikti Turkijos piliečiams bevizį režimą.


Šiuo metu eilė ES valstybių atsisako dalyvauti tolimesniame finansavime sutarties su Turkija dėl pabėgėlių. Apie tai balandžio 3 dieną informavo Vokietijos laikraštis Der Spiegel su nuoroda į privačius šaltinius Briuselyje. Pirma trijų milijardų eurų perlaida buvo 1/3 apmokėta iš ES biudžeto, o 2/3 apmokėta iš ES šalių įnašų. Kiekvienos šalies įnašas buvo apskaičiuotas pagal šalių BVP. Vokietijos įnašas buvo pats didžiausiais ir siekė 500 milijonus eurų.

Laiške Europos komisijai Vokietija, Prancūzija, Austrija, Švedija, Danija ir Suomija pareikalavo, kad likę trys milijardai eurų butų išmokėti iš ES biudžeto. ES vadovas Žanas-Klodas Junkeris pasisako prieš tai.

Vokietijos vyriausybės atstovas uždarame EK posėdyje 2017 metų birželio mėnesį pareikalavo, kad ЕS suteiktų Turkijai antrą perlaidą tiktai po to, kai Ankara realizuos visus projektus, numatytus readmisijos sutartyje. ES lėšos be viso kito turi būti panaudotos statybai mokyklų ir ligoninių Turkijoje. Tačiau iš 26 suderintų projektų realizuota mažiau pusės, o kai kurie net nepradėti.

Be to, ES šalys skundžiasi dėl neskaidraus finansavimo. Posėdyje Briuselyje, praėjusių metų gruodžio mėnesį, Vokietijos atstovas norėjo sužinoti, iš kokių lėšų EK finansuoja pabėgėlių sutartį, ir ar ji buvo priversta dėl to sumažinti kitų programų finansavimą. EK atstovas nepajėgė atsakyti į šį klausimą. To pasekoje ES šalių atstovai pareiškė, kad klausimas dėl lėšų skyrimo bus sprendžiamas po to, kai EK pateiks ataskaitą apie lėšų panaudojimą.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą