2017-03-27

Italų prokuroras kaltina Nevyriausybines organizacijas (NVO) remiant nelegalią migraciją iš Afrikos į Italiją


Italijos prokuroras pasisakė už monitoringą NVO, dalyvaujančių gelbėjimo operacijos Viduržemio jūroje. Jis pažymėjo, kad „parama neteisėtai imigracijai yra kriminalinis nusikaltimas, nepriklausomai nuo motyvų.“

Vyriausias Sicilijos prokuroras Carmelo Zuccaro, tuojau po Europos pasienio agentūros pareiškimo, pateikė savo ataskaitą, kurioje tvirtina, kad NVO transportuoja nelegalius migrantus iš Šiaurės Afrikos į Italiją.

Iš esmės, kalbama ataskaitoje, NVO, „dirbdamos jūros gelbėjimo operacijose, padeda nusikaltėliams pasiekti savo tikslus, esant minimalioms sąnaudoms, sustiprinti jų verslo modelius, padidinti sėkmės šansus."

Interviu dienraščiui Il Giornale šeštadienį, Zuccaro pasakė, kad nors organizacijos ir veikia iš filantropiškų paskatų, „parama nelegaliai migracijai yra kriminalinis nusikaltimas, nepriklausomai nuo motyvų.“

Prokuroro žodžiais, 2016 metų rugsėjo-spalio menesiais, mums tapo žinoma apie staigų NVO jūros laivų pagausėjimą, kurie vykdė sau įprastą darbą: transportavo migrantų laivus į Italijos teritoriją.

Be to, pasakė jis, kilo rimtas klausimas apie lėšų šioms gelbėjimo operacijoms kilmę.

„Mes suvokiame didžiules transportavimo išlaidas,“ - pasakė Zuccaro. „Kai kuriais atvejais kalbama per mėnėsį apie 400 000 eurų, kaip atveju su MOAS laivu (the Malta-based Migrant Offshore Aid Station). Dar vienas laivas Aquarius, kitos organizacijos, „kainuoja 11000 eurų per dieną“.

„Mes galime atlikti išsamų finansavimo tyrimą“,- pasakė jis. „Kol kas mes turime įtarimą, bet nepakanka įrodymų, kad iškelti baudžiamą bylą, todėl mes netiesiogiai suprantame, kas finansuoja operacija“.

Carmelo Zuccaro taip pat dėmesį į gelbėjimo procedūros teisės pažeidimą, kai gelbėjamieji NVO yra transportuojami ne į artimiausią saugų uostą, kaip numato tarptautiniai susitarimai, o vežami į patį tolimiausią – į Siciliją.

Prokuroras klausia: „Ar tai ne nusikaltimas veržtis į svetimus teritorinius vandenis, kad juos paimti?“ „Yra baudžiama vežti juos į Italiją nepaisant bendradarbiavimo taisyklių, kurios nustato, kad laivai turi vežti migrantus į artimiausią uostą, žinoma, ne į Italiją“.

Vyriausias prokuroras taip pat pažymėjo, kad pastebimas Islamiškos radikalizacijos fenomenas, kuris vyksta kalėjimuose ir stovyklose.

„Mes gavome labai konkrečias ataskaitas apie verbuotojų veiklą ir radikalizaciją kalėjimuose“, - pasakė jis.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą