2016-10-19

National Interest: Kodėl mūšis dėl Mosulo gali tapti totalia katastrofa


The National Interest portale paskelbtame straipsnyje karinis ekspertas Daniel L. Davisreiškia nuomonę, kad Irako kariuomenės ir JAV operacija šiame mieste gali pasibaigti katastrofa.
Karinė operacija Mosule prasidėjo šį pirmadienį, bet jau sekančia dieną ėmė ryškėti požymiai, kad koalicijos čia laukia rimtos problemos. Davis nuomone, dar iki operacijos prieš „Islamo valstybę“ pradžią buvo aišku, kad ši operacija surišta su daugybę politinių ir diplomatinių problemų, kurias įveikti bus žymiai sunkiau, negu pačius teroristus šiame mieste.
Visų pirma mūšiai Mosule gali sukelti humanitarinę katastrofą taikiems gyventojams. SNO pareiškė, kad puolimas gali priversti milijoną gyventojų bėgti iš savo namų, o tarptautinės organizacijos neturi pinigų, kad „pilnai pasiruošti blogiausiam scenarijui“. Susidaro įspūdis, kad Irako valdžia stengiasi sumažinti humanitarinę krizę ir kviečia piliečius neišvykti iš namų, o slėptis pačiame mieste. Tuo pačiu metu IV trukdo gyventojams išvykti iš Mosulo, o Irako valdžia nepaaiškina, kaip ji aprūpins gyventojus maistu, vandeniu ir vaistais jeigu mūšiai užsitęs, primena straipsnio autorius.
Bet pagrindinė problema, autoriaus nuomone, yra tame, kad JAV tikisi užbaigti karą Irake, turėdamos „nesubrendusį planą“ ir „nestabilią koaliciją“. Ekspertas pažymi, kad dabar Vašingtonas ketina kovoti su IV palaikomas kelių jėgų, kurios turi priešingus interesus.
Irako karinės pajėgos nuo IV užpuolimo 2014 metais yra atkurtos tik dalinai. Kurdų karinė grupuotė pešmerga pareiškė, kad užims visas teritorijas, atkovotas iš IV. Irano šiitai neapkenčia Irako sunitų ir anksčiau grasino užmušinėti amerikiečius. Pas Irako sunitus yra visa eilė neišspręstų problemų su Bagdado vyriausybe, kurioje dominuoja šiitai. NATO narė Turkija, užėmė dalį kaimyninių valstybių teritorijų ir grasina sugriauti koaliciją, tuo tarpu Irako premjeras grasina Ankarai karu.
Susidarė sudėtinga situacija, nes Vašingtonas siekia pajungti visus savo valiai karinės jėgos pagalba, mano straipsnio autorius. Be to, JAV stengiasi „surasti greitus sprendimus sudėtingų daugiamačių problemų sprendimui“. Užsienio politika, grindžiama tokiais principais, sukelia tik šių problemų tolimesnį sukomplikavimą, kurias Vašingtonas bando sureguliuoti, ir silpnina nacionalinį saugumą. Jungtinėms Valstijoms laikas atsisakyti nuo polinkio vykdyti intervencijas ir nuosaikiau naudoti karinę jėgą, mano Davis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą