2018-04-11

Profesorius Sinn: Pabėgėliai Vokietijos mokesčių mokėtojams kainuos trilijoną eurų



Savo autobiografijoje "Tiesos paieškoje" garsiausias Vokietijos ekonomistas profesorius Hansas-Werneris Sinn sako, kad migrantų krizė gali kainuoti šaliai beveik vieną trilijoną eurų. Sinnas yra buvęs Angelos Merkel patarėjas ir iki pernai buvęs ekonominių tyrimų IFO instituto prezidentas.


Nuo 2015 metų Vokietija priėmė 1,5 milijono migrantų, kurie, kaip sako Sinnas, nėra stomatologai, teisininkai ir branduolinės energijos mokslininkai, tačiau dažniausiai neturi kvalifikacijos ir jokio išsilavinimo. Tarp jų 59 procentai buvo beraščiai. Profesorius nuomone, šie žmonės jų gyvenimo metu niekada grąžins to, ką gavo iš Vokietijos gerovės valstybės. Kiekvienas „pabėgėlis“ Vokietijai per savo gyvenimą kainuos 450000 eurų, atskaičius jo indėlį į šalies ekonomiką.

Vokietijos federalinė vyriausybė pabėgėliams 2016 metais išleido per 21,7 mlrd. eurų. Dar tiek pat išleido savivaldybės iš savo biudžetų. Prie šių išlaidų dar reikia priskaičiuoti valdymo, socialinio poveikio, medicinos draudimo, saugumo, personalo, transporto, juridines, padaromų nusikaltimų išlaidas, imigrantų šeimų susijungimo kainą. Į savo kilmės šalis šie „pabėgėliai“ išsiunčia iš Vokietijos 343 milijonus eurų.


Visos šios išlaidos leido profesoriui Sinn sumuoti visus pabėgėlių kaštus, kurie per jų gyvenimą pasieks astronominę 1 trilijoną eurų sumą.

Autoriaus nuomone, turi būti atsisakyta ekonominių imigrantų, o įsileisti reikia tuos, kas Vokietijai yra ekonomiškai naudingi. Sinnas siūlo „pabėgėlius“ grąžinti į jų kilmės šalis, tačiau politikai nepripažįsta ekonominės realybės ir laidoja Vokietijos ekonomikos ateitį.

Už tiesos sakymą profesorius buvo pašalintas iš IFO instituto direktoriaus pareigų, išleistas į pensiją. Po jo pašalinimo, Vokietijos spaudoje neliko šio instituto informacijos apie Vokietijos ekonomikos nuostolius „pabėgėlių“ išlaikymui.

Ne kartą esu citavęs profesorių Sinn savo straipsniuose:







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą