2018-01-27

ES Teismas uždraudė vykdyti pabėgėlių homoseksualumo testus



Europos Sąjungos Teismas Liuksemburge sausio 25 dieną  uždraudė ES šalims vykdyti psichologinius testus, kad nustatyti pabėgėlių seksualinę orientaciją. Teismas nustatė, kad panašūs testai per daug nepatikimi, kad su jų pagalba galima būtų kištis į asmeninį prieglobsčio prašytojų gyvenimą.


Precedentu tapo byla pabėgėlio iš Nigerijos, kuris paprašė prieglobsčio Vengrijoje. Savo pareiškime jis deklaruoja, kad dėl homoseksualumo tėvynėje jam gresia mirties bausmė. Psichologiniai testai jo homoseksualumo nepatvirtino.

Europos Sąjungos Teismo nutarime sakoma, kad prieglobsčio suteikimo procedūra neturi pažeisti Europos Sąjunga žmogaus teisių chartijos. Tai liečia žmogaus orumo gynimą ir neliečiamybę šeimos ir asmeninio gyvenimo. Tokiu būdu, jeigu migrantas negali pateikti įrodymų homoseksualumo, valdžia gali vadovautis tiktai pabėgėlių pasakojimais.

Vengrijos justicijos ministro pavaduotojas Pal Voelner penktadienį žurnale „Magyar Idoek” parašė, kad Teismo sprendimas atsirado dėka lobistinės  Džordžo Sorošo veiklos.

„Mes tiksliai žinome, kad dauguma imigrantų meluoja apie savo amžių, ir net kilmę. Tai dauguma gali meluoti taip pat ir dėl savo seksualinės orientacijos. Organizuota Sorošo imigracijos sekta tam talkina, nes priešinasi procedūroms, kuriomis bandoma kažkokiu būdu atrinkti ir identifikuoti migrantus.“ - pareiškė Voelner.

Jo žodžiais, Teismas neišklausė ekspertų, o teisėjai patys priėmė sprendimą. Jeigu teismo nuomone testai netinka, tai apie tai turi pasisakyti psichologai, o ne teismas.

Žurnalo „Magyar Idoek” vertinimu, ES Teismo sprendimas „gali atverti duris migrantams“, nes egzistuoja rimtas pavojus, kad ateityje „vis daugiau ir daugiau migrantų atsiras prie mūsų sienų, tvirtinančių, kad yra homoseksualistai, ir mums teks juos įsileisti“.

Džordžas Sorošas jau daugelį mėnesių vykdo Vengrijos valdžios diskreditavimo politiką, kuri jį kaltina milijonų migrantų vežimu į Europą. Praėjusią savaitę Vengrijos vyriausybė parengė trijų antimigracinių įstatymų paketą, pavadintą „Stop Sorošui“. Anksčiau buvo organizuota gyventojų apklausa dėl migracijos ir vykdyta reklaminė akcija „Neleisim, kad Sorošas juoktusi paskutinis“, rašoma lenkų dienraštyje wPolytice.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą