2018-01-31

Austrijos kanclerio ir Vengrijos premjero susitikimas Vienoje: kartu priešinsis tautų perkraustymui į Europą ir statys tiltus tarp „Višegrado šalių“ ir vakarų kolegų



Sausio 30 dieną Austrijos sostinėje Vienoje įvyko Vengrijos premjero Viktoro Orbano susitikimas su Austrijos kancleriu Sebastianu Kurz, o po to ir su vicekancleriu Kristianu Strache.

Austrijos kancleris Sebastianas Kurz po šalių lyderių susitikimo įvykusioje spaudos konferencijoje pasakė, kad jis pozicionuoja savo šalį kaip tiltą tarp Rytų Europos šalių „Višegrado grupės“ ir vakarų kolegų.



Kurz pasakė, kad jis susitarė su Višegrado šalimis – Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija – šita migrantų kvotų sistema neveikia, kad reikia stiprinti išorines sienas. Kurz pažymėjo „kad yra visų interesas, kad mes dirbtume drauge“.


„Nelegalių migrantų paskirstymo sistemas tarp ES valstybių nedirba, reikalinga nauja ES migracijos politika, numatanti ryžtingas priemones saugant išorines bendrijos sienas. Todėl pagrindinis Austrijos uždavinys, lieka nelegalios migracijos sustabdymas, kad apsaugoti Europą.“

„Aš patenkintas, kad daugelis Europos valstybių paskutiniaisiais metais apsigalvojo. Prieš mus didelis darbas, mes džiaugiamės bendradarbiavimu tarp Vengrijos ir Austrijos policijų ir apsaugant išorės sienas“. Kurz konstatavo „įtampą tarp ES valstybių dėl migracijos krizės“, Jis užtikrino, kad „Austrija sieks dialogo ir statys tiltus tarp „Višegrado grupės“ šalių ir labiau pakančiai į migraciją žiūrinčiomis vakarų Europos valstybėmis.

Viktoras Orbanas žurnalistams pasakė: „Aš patenkintas esamu bendradarbiavimu tarp Vengrijos ir Austrijos.“ Jo nuomone, ne kontrabandistai turi spręsti, kas turi atvykti, o valstybės.

Orbanas pasakė, kad Europos vidinės sienos gali būti atviros tik tada, kai yra „radikali“ apsauga išorinių sienų, kai yra ten pastatytos tvoros. „Tai, kas vyksta šiandien, kai jie nori atidaryto išorines sienas, o uždaryti vidines, tai visiška priešingybė“, - pasakė Vengrijos premjeras.

Orbanas: “grėsmė - Europos tautų išstūmimas“

Orbanas ne tik padėkojo kancleriui už pakvietimą aplankyti Austriją, bet pažymėjo, kad dar šiam esant užsienio reikalų ministru, jis buvo „geru Vengrijos partneriu“. Jis pažymėjo, kad šiuo metu Europa susiduria su „Didžiuoju tautų persikraustymu“, kad tai yra pati didžiausia grėsmė Europai vykstanti šiuo metu, kurį aš „įvardinu, kaip migracijos klausimą“. Jis pažymėjo, kad Vengrijoje „nėra jokių nelegalių imigrantų“ ir nesiruošia jų įsileisti ateityje.

„Aš norėjau pasirašyti su jais (Austrija) susitarimą dėl migracijos, Vengrijos ir Austrijos gynimo, apie tai, kaip padėti vieni kitiems. Aš tikiuosi, kad pasieksiu sėkmės“- pasakė į Vieną atvykęs Orbanas.


Orbano susitikimas su Austrijos vicekancleriu Kristianu Strache

Susitikime su vicekancleriu Kristianu Strache Vengrijos premjeras pasakė: „ankstesnė Austrijos vyriausybė buvo priešiška Vengrijai“. „Šiuo metu tarp valstybių draugiški santykiai“, - pabrėžė Orbanas.

Orbanas pasakė, kad ankstesnis kancleris Verner Feiman per pabėgėlių krizę 2015 metais jį koliojo „necenzūriniais žodžiais“, „tuo metu kai reikėjo būti dėkingu, reikėjo padėti Vengrijai“.

Orbanas dar pasakė, kad artimiausiomis dienomis vyks susitikimai tarp abiejų šalių saugumo infrastruktūros ministrų. „Mes sieksime, pačių artimiausių, pačių profesionaliausių ir pačių draugiškiausių santykių“ tarp atitinkamų žinybų, pabrėžė premjeras.

Šaltiniai:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą