2017-11-17

Geno mutacija pas amišus gali būti jų ilgaamžiškumo priežastimi. O gal viską lemia jų gyvenimo būdas ir sveikas maistas?


Portalas New Scientist rašo apie tai, kad amišų religinės bendruomenės JAV nariai gyvena dešimt metų ilgiau ir neserga diabetu. Manoma, kad to priežastimi yra prieš kelias dešimtis metų pas amišų bendruomenės narius mutavęs genas PAI-1(Serpine 1), kuris atsakingas už sintezę baltymo, skatinančio senėjimą.



Šiaurės-Vakarų Čikagos universiteto mokslininkai ištyrė šio geno variaciją pas 177 bendruomenės Berno mieste, Indianos valstijoje, narius ir nustatė, kad 43 iš jų turėjo turėjo vieną kopiją mutavusio geno. Genetikai suskaičiavo, kas iš jau mirusių giminių buvo šio geno variacijos nešėjai ir išanalizavo jų gyvenimo trukmę. Paaiškėjo, kad šis genas jiems pridėjo 10 gyvenimo metų.

Esant šiam genui stebimas ir insulino koncentracijos 30% kraujyje sumažėjimas badaujant, kas irgi yra sulėtinto senėjimo požymis. Mokslininkai tikisi, kad šis atradimas padės atrasti vaistą nuo diabeto ir padės prailginti gyvenimą, praneša New Scientist.


Ar mutavęs genas amišų ilgaamžiškumo priežastis, o gal amišų gyvenimo būdas?

Buvo pastebėta, kad amišų religinės bendruomenės nariai retai serga ir pas juos beveik nesutinkami onkologiniai susirgimai.

Portale livingtraditionally.com buvorašoma, kad amišų bendruomenei būdingas paprastas gyvenimo būdas, be šiuolaikinės civilizacijos „pasiekimų“. Statistiniai duomenys rodo, kad jie praktiškai neserga vėžiu, pas juos nesutinkamas autizmas, jie retai serga ir kitomis ligomis.

Žurnale Cancer Causes and Control, buvo paskelbti duomenys, kad amišai yra sveikiausi žmonės Amerikoje ir praktiškai neserga vėžiu.

Amišai ignoruoja civilizacijos „pasiekimus“ ir gyvena vadovaudamiesi protėvių išmintimi. Jie valgo vietinės gamybos produktus. Jie vengia išfasuotų ir perdirbtų maisto produktų, viską užsiaugina patys, o jų auginimui naudoja vien organinius žemės ūkio gamybos metodus. Jie patys augina gyvulius. Jų maiste nėra genetiškai modifikuotų organizmų.

Pažymima, kad jie valgo sezoninius patiekalus, pagamintus iš tuo metu nuimamo derliaus, o atsargas konservuoja ir fermentuoja. Sezoniniai vaisiai ir daržovės turi žymiai didesnę mitybinę vertę. Juose daug antioksodantų, kurie atneša didelę naudą žmogaus organizmui. Antioksidantai kovoja su laisvais radikalais, kas leidžia žmogui išlikti sveiku.

Tai, kad pas amišus nesutinkamas sindromas ADHD (dėmesio trūkumas su hiperaktyvumu), alergijos maistui ir astma galima paaiškinti jų dietos ypatybėmis. Tai demaskuoja gamintojus ir vyriausybę, platinančius melą apie geno-inžinierinių produktų nekenksmingumą.


Amišai valgo daug sveikų riebalų. Tarp jų labai mažai nutukusių, nepaisant to, kad jų dietoje labai daug riebalų. Jie valgo daug sviesto, mėsos, kiaušinių, šviežio pieno produktų. Šie produktai turi daug riebaluose tirpių vitaminų А, Е и К2. Pažymima, kad vitamino К2 labai trūksta šiuolaikiniame racione. Visas šis nuriebalintas niekalas labai išsekino mūsų organizmus, atėmė iš jų būtinas maisto medžiagas. Vitaminas К2 ypač svarbus, nes jis dalyvauja kalcio medžiagų apykaitos procesuose. Vitamino K trūkumas sukelia daugelį ligų, tarp jų širdies-kraujagyslių ligas, osteoporozę ir net vėžį.

Amišai fiziškai aktyvūs. Jie nenaudoja automobilių ir kitų šiuolaikinių technologijų, jų fizinio aktyvumas labai didelis: vyrai per dieną nueina vidutiniškai 18000 - žingsnių, o moterys – 14 000.
Amišai gyvena be stresų. Stresas yra pagrindiniu mūsų sveikatos problemų šaltinis. Kada žmogų veikia stresas, pas jį pakyla kortizolio lygis, kas ypač pavojinga organizmui.

Su stresu surištos širdies ligos, adrenalininis nuovargis, hormonų disbalansas, didelis cukraus kiekis kraujyje, padidėjęs cholesterolio kiekis ir nutukimas. Amišai gyvena visuomenėje, kurioje nėra streso. Jie gyvena taip, kaip jų protėviai prieš 300 metų.

Šaltiniai:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą