2017-05-05

Saldintų gėrimų žala žmogui


Pastaraisiais metais medikai rimtai susirūpinę dėl žalos, kurią žmogui sukelia pasaldintų gėrimų vartojimas. Ryškiausios šios žalos pasekmės – nutukimas ir diabetas. JAV mokslininkai išaiškino, kad perteklinis naudojimas saldžių gazuotų gėrimų kasmet sukelia maždaug 184 tūkstančių žmonių mirtį. Dauguma šių mirčių tenka Lotynų Amerikai ir JAV.

Bostono mokslininkai pranešė, kad gėrimų gamintojai išleidžia milžiniškus pinigus papirkinėti 100 JAV sveikatos apsaugos organizacijų ir taip priešinasi visuomenės švietimui apie šių gėrimų žalą.

Preventing Chronic Disease žurnale paskelbtame straipsnyje rašoma, kad nuolatinis saldžių gazuotų gėrimų kainų kainų mažėjimas yra pagrindinis pavojus visos žmonijos sveikatai.

„Visose šalyse, kurias mes tyrėme, žmogus dabar gali nusipirkti 71% daugiau gazuoto vandens už tą pačią pajamų dalį, negu jis tai galėjo nupirkti 1990 metais. Besivystančiose šalyse situacija dar blogesnė — ten galima nupirkti 89% daugiau gėrimų, negu prieš 27 metus. Galima pasakyti, kad jie atpigo du kartus“, - rašo Jeffrey Drope ir kti. 

Drope ir bendraautoriai mėgino išsiaiškinti, kaip keičiasi pasiekiamumas gazuotų gėrimų per paskutinius tris dešimtmečius 40 ekonomiškai išsivysčiusių valstybių ir 42 trečiojo pasaulio šalyse, vertindami pajamų lygio kitimą per šį periodą.

Tendencijos ir kainodara pasirodė esančios visiškai priešingos. Saldintų gazuotų gėrimų kaina visose šalyse krito, o vandeniui — kilo arba liko tokia pati. To pasekoje švarus vanduo tapo brangesnis, negu gazuotas.

„Žinoma, liūto dalis šio kainų sumažėjimo surišta su progresu ir globalizacija, bet esminis sumažėjimas surištas su tuo, kad politikai ir valdininkai nieko nedarė ir nemėgino reguliuoti pasaldintų gėrimų kainų. Kaip mes skaitome, žemos gazuoto vandens kainos neišvengiamai padidins jo vartojimą ir trukdys kovai su globalia nutukimo ir diabeto epidemija“, — daro išvadą mokslininkai.





Asmeninė patirtis

Kelis metus Coca colą aš naudojau kaip rudžių surišėją. Po 7 metų eksploatacijos mano Subaru automobilio kalti ratlankiai druskų poveikyje ėmė rūdyti ir aš kelis metus su rūdimis sėkmingai kovojau Coca colos pagalba. Chemija čia labai paprasta: Coca cola yra silpna fosforo rūgštis, kuri redukuoja oksiduotą ratlankių metalą. Žinoma, ten pridėta dar visokių nuodų žmogui, bet pagrindas-fosforo rūgštis ir degintas cukrus. Narkotiko iš Colos augalo ten jau senai nebededa, jų nebereikia milijonams bepročių, šito nuodo vartotojų, jie ir be to jau įpratinti gerti rudžių surišėją.

Apie Coca colos industriją išsamiai papasakojo dr. Olga Četverikova:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą