2017-04-26

Europos komisija užsistojo už Sorošo universitetą Vengrijoje


Europos komisija (EK) pradėjo tyrimą prieš Vengrijos valdžią, kuri pagrasino uždaryti Centrinės Europos universitetą (CEU), įkurtą milijardieriaus Džordžo Sorošo.

Vengrijoje priimtos aukštojo mokslo įstatymas, kuris įsigalios spalio mėnesį, įpareigoja užsienio aukštąsias mokyklas vykdyti studijų procesą ir šalyse universitetų steigėjose.

CEU yra registruotas Niujorke, tačiau tenai nevykdo studijų proceso ir neturi ten kampuso. Šio universiteto absolventai gauna du diplomus – Vengrijos ir JAV. Tai suteikia jam nesąžiningą pranašumą prieš kitus Vengrijos universitetus.

EK gali kreiptis į Europos teismą dėl CEU uždarymo. ES įstatų 7 straipsnis leidžia pristabdyti į ją įeinančių valstybių teises, jeigu jos sistemingai pažeidžia jos vertybes, išvardintas dokumente. Tokį sprendimą turi palaikyti visos ES valstybės narės. Tai šiuo metu yra mažai tikėtina, rašoma BBC, nes Vengriją palaiko Lenkija, kurios antimigracinė politika taip pat sukelia EK nepasitenkinimą.

CEU buvo įkurtas 1991 metais. Jį finansiškai rėmė Džordžas Sorošas, kuris yra vienas iš Europos užtvindymo nelegaliais migrantais organizatorius ir rėmėjas. Tuo tarpu Vengrija deda milžiniškas pastangas sustabdyti nelegalią migraciją į šalį, įrengė pasienyje specialias užtvaras, kurios uždarė Balkanų maršrutą. Po to Sorošas apkaltino Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną, kad jis „iškelia sienų saugumo problemas virš žmogaus teisių“. Orbanas, savo ruožtu, pavadino Sorošą valstybės priešu ir atkreipė dėmesį į tai, kad Sorošas „moka kelioms organizacijoms“ Vengrijoje, kurios „užmaskuotos kaip pilietiniai susivienijimai“.

Balandžio 27 dieną Sorošas žada susitikti su niekieno nerenkamu ir sergančiu alkoholizmu EK pirmininku Žanu Klodu Jukeriu. Gal Sorošas pastatys jam butelį viskio? O gal pažadės, kaip buvusiam EK pirmininkui Jose Manuel Barroso, šiltą vietą Golman Sachs banke? Žuvis pūva nuo galvos, Europos sąjunga nuo EK.









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą