2017-01-14

Vokietijos patirtis: pigiau griauti ir statyti naujus namus, negu juos renovuoti


Lietuvą vis dar užvaldžiusi neprotinga ir ekonomiškai nepagrįsta prievartinė senų daugiabučių renovacija. Žmonės įverginami tam, kad tarnautų statybų verslui ir bankams, o ekonominės naudos iš tokios renovacijos žmogus neturi jokios, priešingai, dažnai namai paverčiami gyvybei pavojingais spąstai gaisro atveju. Vokietijoje tendencijos jau pasikeitė ir apie tai rašo die Welt.

Vokietija atsisako nuo izoliacinių medžiagų ir šiltinimo technologijų, kuriose naudojamos degios polimerinės medžiagos. Nepaisant statybų bumo, kurį sukėlė į šalį atvykę milijonai imigrantų, izoliacinių medžiagų gamyba stovi vietoje, o jų kainos krenta. 2016 metais buvo parduota 1% mažiau izoliacinių medžiagų rekonstrukcijoms ir modernizacijos projektams nei prieš metus (viso už 1,16 milijardus eurų).

Termoizoliacinėms medžiagoms yra alternatyvos

Konsultacinės firmos vadovas Andreas Kreutzer, tokia termoizoliacinių medžiagų alternatyva įvardina sienų storinimą su įprastinėmis statybinėmis žedžiagomis. Vietoj 25 centimetrų izoliacijos bus pastatyta daugiau namų su dvigubai storesnėmis sienomis ir termo tinkais. Didžiausią įtaką turėjo audringa diskusija dėl priešgaisrinio saugumo naudojant putų polistirolą sienų šiltinimui. 2011 metais ši problema pradėta svarstyti Bundestage ir prieš tris metus buvo sugriežtintos priešgaisrinio saugumo taisyklės. Yra aktuali ir polimerinių izoliacinių medžiagų utilizacijos problema. Putų polistirolas – pavojinga atlieka į kurį pridėta bromą turinčių antipirenų. Nuo 2016 metų jų utilizacijai reikia sertifikuotų įrengimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą