2017-01-21

Valentinas Katasonovas. Maidano šešėlis virš Amerikos: Sorošas paskelbė Trampui karą


Tikriausiai, pačiu sensacingiausiu trečiosios Davoso forumo dienos įvykiu tapo Džordžo Sorošo pareiškimas, padarytas interviu informacinei agentūrai Bloomberg. Sorošas – nuolatinis Pasaulinio ekonomikos forumo (PEF) šveicarų kurorte Davose dalyvis. Ir bet kokie pasisakymai šio užkietėjusio „globalios elitos“ finansinio spekulianto vertinami kaip prognozė, jei ne kaip programa ateinantiems metams.

Kas bus su finansų rinkomis

Sorošas sukūrė vos ne pagrindinio finansų rinkų eksperto reputaciją. Jis yra įkūrėjas ir vadovas hedž-fondo Soros Fund Management ir vienas iš turtingiausių pasaulio žmonių. Forbes vertina jo turtą 25 milijardais dolerių. Praeitais metais pas ji buvo nepriskaičiavimai ir finansiniai praradimai, bet tai įvyksta ne dažnai. O praeitais metais jis apsiskaičiavo stambiai.

Pirmiausiai, savo finansiniuose sprendimuose jis prognozavo, kad laimės Hilari Klintos, o ne Donaldas Trampas. Antra, neatmesdamas tam tikros Trampo pergalės tikimybės, jis buvo įsitikinęs, kad dėl to kris finansų rinkos. Viskas įvyko priešingai. Sekančią dieną po Trampo pergalės paskelbimo akcijų kursai Amerikos biržose iš tikrųjų staigiai nukrito, bet po to prasidėjo jų augimas, ir jų kursas 10 procentų viršijo rodiklius buvusius prieš rinkimus. Sorošo nuostoliai dėl šio apsiskaičiavimo buvo apie vieną milijardą dolerių.

Tačiau jis ir toliau tvirtina, kad akcijų kurso augimas – laikinas reiškinys. Tai jis ir pareiškė savo interviu Davose: „Neapibrėžtumas, ypač pasiekiantis aukščiausias reikšmes, yra ilgalaikių investicijų priešas... Aš nemanau, kad situacija fondų rinkose bus labai palanki. Šiuo momentu investuotojai vis dar švenčia Trampo pergalę, bet realizmas, kada jis sugrįš, įsiviešpataus.“

Grasinimai britų premjerės adresu

Kaip aš rašiau, viena iš svarbiausių šio forumo figūrų tapo Didžiosios Britanijos premjerė Tereza Mey, paskelbusi Davose „kietą“, „be pustonių“ Didžiosios Britanijos išėjimo iš europinės vieningos rinkos planą. Mey pareiškimai prieštaravo Davoso dvasiai su jo globalizacijos ideologija, atsakydamas į tai Sorošas savo interviu pranašavo, kad ryžtingas ir bekompromisiniai Didžiosios Britanijos išėjimas iš Europos Sąjungos... sutrumpins Mey buvimo premjero kėdėje terminą. Ciniko-milijardieriaus lūpomis pasakyta frazė skambėjo kaip grasinimas ir karo paskelbimas eurointegracijos priešininkams.

Ekspertai mano, kad sausio 18 dieną dviejų stambiausių Londono Sičio bankų padarytas pareiškimas koresponduoja su Sorošo grasinimais. Šveicarų bankas UBS ir britų bankas HSBC beveik sinchroniškai pareiškė, kad prasidėjusių Britanijos ir ES skyrybų sąlygomis jie ruošiasi pervesti 1 tūkstantį darbo vietų iš savo Londono vadaviečių į ofisus, esančius kontinentinės Europos miestuose. Kalba eina apie verslo sprendimus bankų, kuriuos kontroliuoja Rotšildai.

Trampas, Sorošas ir finansinis sukčiavimas

Prisikasė Sorošas savo interviu ir iki Trampo. Priešrinkiminės JAV kompanijos metu finansų spekuliantas energingai agitavo už Hilari Klinton. Agitacija buvo svariai finansuojama (kai kurių ekspertų vertinimu, 25 milijonai dolerių). Tačiau Davose Sorošo antipatija prieš Trampą pasiekė viršūnę: „Aš jį charakterizuočiau (Trampą. - V.K.) kaip, sukčių ir potencialų diktatorių“, - pareiškė jis. Tiems, kas yra susipažinęs su situacija, pats įdomiausias šioje charakteristikoje buvo žodis „sukčius“. Amerikos procedūros, nustatančios tvarką dalyvavimo prezidento rinkimuose, numato pakankamai išsamų kandidatų patikrinimą dėl jų laikymosi verslo įstatymų; esant visai įtampai paskutiniosios rinkimų kompanijos stadijos metu Trampo oponentai negalėjo pateikti jam dėl to nei vieno įrodymo. O štai dėl Sorošo kaip tik viskas labai suprantama.

2015 metais MIP pripažino Džordžą Sorošą „metų sukčiumi“. JAV mokesčių tarnyba paskelbė apie jo 7 milijardų dolerių mokesčių nepriemoką po daugiamečių mokėjimų pradelsimų. Sorošas nemokėjo už klientų mokėjimus, reinvestuodamas juos į nuosavą fondą, ir tokiu būdu lėšos buvo išvedamos nuo apmokestinimo. Tai buvo įmanoma dėka kelis metus veikusios mokestinės „landos“ įstatyme. Tačiau 2008 metais JAV Kongresas anuliavo atitinkamą normą ir įpareigojo tuos, kas ja pasinaudojo, atsiskaityti iki 2017 metų. Bloomberg vertinimu, šio sukčiavimo pagalba Sorošas gavo 13,3 milijardus dolerių pelną. Vienas iš ekspertų, išanalizavęs mokestinius mechanizmus, kurie bus įtraukti į šį atvejį, įvertino būsimus milijardieriaus įsipareigojimus 6,7 milijardais dolerių. Yra dėl ko niršti! Bloomberg pažymi, kad Sorošas prieš pasikeitimus Amerikos įstatymuose pervedė savo aktyvus į Airiją, kuri vertinama, kaip galima mokesčių slėptuvė. Tačiau mokesčių juristai paaiškino, kad nežino, kokiu būdu jam pavyks 2017 metai išvengti mokesčių priskaičiavimo.

Tiesioginiai grasinimai naujojo JAV prezidento adresu

… „Bet jis (Trampas – V.K.) tik potencialus diktatorius, nes aš įsitikinęs, kad Konstitucija ir Jungtinių Valstijų politiniai institutai pakankamai stiprūs... Jis taptų diktatoriumi, jeigu galėtų išeiti sausas iš vandens, bet jis nesugeba to“. Panašių pasisakymų analogo JAV paskutinio šimtmečio istorijoje sunku surasti. Pas bet kurį amerikiečių prezidentą visada buvo priešininkai, bet jie buvo pasislėpę. Niekada niekas Amerikos isteblišmente nerizikavo daryti tokius įžūlius, taip iššaukiančius ir įžeidžiančius pareiškimus teisėtai išrinkto valstybės vadovo adresu.

Ir jei tokie žodžiai nuskambėjo, reiškia, Sorošas įsitikinęs, kad sugebės nugalėti Trampą. Tiksliau, ne jis įsitikinęs, o įsitikinę jo šeimininkai, įgalioję finansinį spekuliantą paskelbti Trampui karą. Sunaikinimo karą. Kaip minimum politinį sunaikinimą. O kaip maksimum... Vėl gi JAV istorijoje sunku surasti prezidentą, prieš kurį nebūtų pasikėsinta, bet daugumoje atvejų pirmam valstybės asmeniui viskas pasibaigdavo sėkmingai. Ne visada, tiesa. Per paskutinius pusantro šimtmečio buvo nužudyti šie Amerikos prezidentai: Abraomas Linkolnas (1865 metų balandžio 14), Džeimsas Gardfildas (mirė nuo žaizdų 1881 metų rugsėjo 19), Viljamas MakKinli (1901 metų rugsėjo 14 dieną), Džonas Kenedis (1963 metų gruodžio 22 dieną).

Po Kenedžio nužudymo daugiau negu pusę amžiaus Amerikoje buvo ramu. Pasikėsinimų buvo daug, bet niekas iš prezidentų nežuvo. Ir Baltųjų rūmų saugumo tarnybos ėmė dirbti profesionaliau, ir Amerikos prezidentai tapo labiau valdomi. Valdomi tų, kuriuos aš vadinu pinigų šeimininkais. Tai žmonės, kontroliuojantys Federalinę JAV rezervo sistemą; jie gi – tikrieji Amerikos šeimininkai.

Ameriketiško maidano organizavimo planai

Atkreipsime dėmesį į Sorošo frazę: „Jungtinių Valstijų konstitucija ir politiniai institutai pakankamai stiprūs...“ Jis – rykus pavyzdys to, kad spekuliantas moka manipuliuoti žodžiais ir pateikti juodą už baltą ir atvirkščiai. Juk ši frazė reiškia tik tai, kad „JAV konstitucija kaip niekada silpna“, o stiprūs ne „JAV politiniai institutai“, stiprūs pinigų šeimininkai, kurie sprendžia Amerikos likimą.

Džordžas Sorošas garsėja tuo, kad moka griauti konstitucijas ir politinius institutus visame pasaulyje, organizuodamas „oranžines“ ir kitokias „spalvotas“ revoliucijas, apmokėdamas „revoliucionierius“ iš savo „labdaros“ fondo. Jo rankomis didėja entropija pasaulyje. Amerika šio chaoso fone atrodė iki paskutinio laiko „saugumo ir stabilumo sala“, „ „demokratijos ir laisvės bastionu“, „nerizikingu investicijų objektu“. Ir štai, atrodo, Amerikos stabilumo epocha baigiasi.

Naujasis Pasaulis mūsų akyse gali tapti arena beprecedentinės „spalvotos“ revoliucijos, paraišką kurios koordinatoriaus rolei pateikė Džordžas Sorošas!

Tuojau po paskelbimo apie tai, kad pergalę prezidento lenktynėse pasiekė Donaldas Trampas, Amerikoje prasidėjo riaušės, jose dalyvavo šimtai tūkstančių, jei ne milijonai JAV piliečių. Žurnalistų tyrimai parodė, kad su neramumais susietas Džordžas Sorošas. Atkreipė Amerikos žurnalistai dėmesį į tai, kad Sorošas prieš tris metus aktyviai dalyvavo organizuojant maidaną Ukrainoje.

Chaosą ir betvarkę keliančių jėgų tyrimu užsiima daugelis visuomeninių JAV organizacijų, kovojančių už konstitucinės tvarkos atstatymą šalyje. Tarp jų – bendrija Donald Trump for President. Štai kas pranešama šios bendrijos puslapyje Facebook: „Mes neleisime Sorošui ir kompanijai 1) užgrobti MIP, 2) kurstyti betvarkę, 3) nuversti demokratiškai išrinktą vyriausybę, kaip jis tai padarė Ukrainoje“. Puslapio Donald Trump for President administratoriai truputi praveria detales mašinos su kuria išbalansuojama visuomeninė JAV tvarka. Sorošas perveda iš savo fondo pinigus organizacijai MoveOn.org, kuri vietose paskirsto pinigus maidanų aktyvistams įvairiuose Amerikos miestuose.

Svarbią rolę keliant neramumus ir agitaciją prieš Trampą vaidina struktūra vadinama „Demokratiniu aljansu“ (Democracy Alliance). Ji žinoma kaip „Donorų klubas“ JAV demokratų partijoje. Finansuojama Sorošo ir jo bendraminčių. Lapkričio vidury Sorošas ir kitos svarbiausios „Demokratinio aljanso“ figūros organizavo Vašingtone uždarą susitikimą, kad nuspręsti, kaip toliau kovoti su Donaldu Trampu. Susitikime, vykusiame prabangiame viešbutyje „Mandarin Oriental“, pasisakė svarbiausių profsąjungų ir liberalaus lobi lyderiai, o taip pat įtakingi politikai-demokratai-atstovų rūmų nariai Kitas Elisonas, Nensi Pelosi, senatorius Elizaber Vorren. Kiek galima spręsti iš prasiskverbusių nuogirdų, susitikimo dalyviai priėmė Trampo programos „Pirmosios 100 dienų“ diskreditavimo ir boikoto veiksmų planą.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą