2017-01-25

Orbanas: Europa bus daugiapoline. Briuselis tapo utopijos auka


Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas mano, kad Briuselis turi “mesti federalizmo idėją“, o Europa turi tapti daugiapoline. Apie būtinybę gylių ES reformų vakar pasisakė ir Lenkijos premjerė Beata Šidlo.

Vengrijos nacionalinio banko organizuotoje konferencijoje Budapešte Vengrijos premjeras pasakė, kad „Briuselis tapo utopijos auka“. Jo nuomone, kad ateitis yra už stiprų valstybių-nacijų suverenitetą, o politiniai blokai, tokie kaip Višegrado grupė gali tapti vienu iš daugiapolinės Europos polių.

Orbano žodžias, ES tampa vis silpnesnė, vaidina tik regioninio žaidėjo rolę, o eurui nepavyko įgyti pasaulio rezervinės valiutos statuso, koks yra JAV doleris.

Orbanas pasakė, kad ES nesėkme buvo tai, kad dauguma bloko politikų ir valdininkų žiūrėjo į europietį kaip į vieną žmogų. Europoje nėra „Europos tautos“, pasakė Orbanas, bet Europą sudaro daugelis tautų.

Orbanas nuosekliai palaikė Donaldo Trampo kandidatūrą JAV rinkiminės kompanijos metu ir pasinaudojo galimybe, kad pažymėti svarbiausius Prezidento Trampo kalbos žodžius, kurioje šis pasakė, kad šalys turi teisę kelti savo interesus į pirmą vietą ir pasakė frazę apie grįžimą prie dvišalių prekybos sutarčių tarp valstybių. Jis pasakė: „Mes gavome leidimą iš aukščiausios pasaulietinės valdžios pasaulyje, pagal kurį mums bus leista pastatyti save į pirmą eilę. Tai dydi laisvė ir didelė dovana”, - pasakė premjeras.

Lenkijos premjerė Beata Šidlo yra už esminę pertvarką Europos Sąjungoje, apie tai ji pasakė sausio 24 dieną susitikime su Lenkijos Užsienio reikalų ministru Vitoldu Vaščikovskiu.

Jos žodžiais, ES turi reformuotis tam, kad turėtų galimybę vystytis, kad valstybės nenorėtų iš jos išeiti. Beata Šidlo pabrėžė, kad Lenkija siekia, kad ES vyktų diskusija dėl reformos, kad „ ЕS reikalingos reformos, labai gilūs pakeitimai, o, gali būti, ir būtina pakeisti sutartį“.

„Mūsų tikslas yra pateikti visą apimantį planą ES reformų ir pakeitimų, tokių, kurios pirmiausiai užtikrins ES išlikimą ir tolimesnį vystymasi atsižvelgiant į valstybių-narių interesus, o ne tiesiog grupės stiprių valstybių, kurios diktuoja savo sąlygas“, - pasakė Lenkijos premjerė. Jos žodžiais, būtina duoti daugiau teisių valstybėms ir parlamentams.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą