2017-01-06

Graikai gailisi, kad įsivedė eurą ir mano, kad ES žlugs


Apklausa parodė, kad 53 procentai graikų mano, kad prisijungimas prie Euro zonos 2002 metais buvo neteisingas žingsnis. Šiuo metu jaunimo nedarbas Graikijoje siekia 53 procentus. Kai Graikija įstojo į Euro zoną, eurą palaikė virš 70 procentų šios šalies piliečių. Pradžioje jų pragyvenimo lygis sparčiai kilo ir pasiekė turtingesnių kaimynų lygį, bet tai buvo pasiekta skolų sąskaita. Šiuo metu Graikija yra faktiškas bankrotas ir yra jau keli metai „gelbėjama“ kitų Euro zonos šalių sąskaita. Tarp tokių švaistūnės Graikijos gelbėtojų yra ir skurdžiausia Euro zonos šalis – Lietuva (vidutinė pensija yra 4 kartus mažesnė negu Graikijoje), kuri pati vis giliau skęsta į skolas.

Graikų apklausa taip pat parodė, kad tik 40 procentų jų mano, kad artimiausiu metu Europos sąjunga nežlugs. Tai dar labiau pesimistiška požiūris į ES, nei buvo pas britus prieš Brexit.

Prie Graikų ekonomikos krizės prisidėjo ir „migracijos krizė“, kurią sukėlė Angelos Merkel atvirų durų politika. Migrantai Graikai kainavo pagal ECB skaičiavimus 600 milijonus eurų. Bet migrantai niekur nedingo iš Graikijos, kaip jie tikėjosi, nes šiaurės kaimynai apribojo jų migraciją, todėl šios išlaidos tapo žymiai didesnės. Graikijos Migracijos ministro Yannis Mouzalas žodžiais, šiais metais į Graikiją atvyksta daugiausiai nelegalūs migrantai, kurie nėra pabėgėliai. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą