2017-01-19

Davosas -2017 kaip globalizacijos epochos pabaigos simbolis


Žymus Rusijos ekonomistas Valentinas Katasonovas 2019 metų Davoso Ekonomikos forumą, vykstantį šiame Šveicarijos mieste sausio 17-20 dienomis, vertina kaip globalizacijos epochos pabaigos simbolį.

Šiais metais Davose svarstomi planetos klimato kaitos klausimai, turto poliarizacija ir socialinių konfliktų rizika, rizikos susietos su technikos išvystymu ir žmonijos senėjimo problemos. Davose susirinko 2500 dalyvių iš 90 (pernai iš 99) šalių. Jame dalyvauja 20 valstybių prezidentai ir premjerai.

Forumo prestižas krenta. Šiais metais neatvyko pirmieji JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Kanados, Italijos, Ispanijos, Izraelio, Rusijos asmenys. Nelauktas visiems buvo Didžiosios Britanijos premjerės dalyvavimas forume. Dar didesne sensacija buvo atvykimas į Davoso forumą Kinijos lyderio Si Dzinpino. Jis forume pasakė: „Iš tikrųjų, ekonominė globalizacija sukūrė naujas problemas, bet tai ne pretekstas, kad atsisakyti nuo ekonominės globalizacijos. Greičiau mes turime prisitaikyti ir valdyti ekonominę globalizaciją, suminkštinti jo negatyvias pasekmes ir užtikrinti jos privalumus visoms valstybėms.“

Si Dzinpino pasirodymas forume, V. Katasonovo žodžiais, buvo dalies analitikų ir žurnalistų įvertintas kaip Pekino bandymas perimti ir Vašingtono lyderystę pasaulio ekonomikoje. „Kita dalis apžvalgininkų aiškina „kinietišką siurprizą“ tuo, kad Pekinas nervinasi ir imasi priemonių prieš tai, kaip Donaldas Trampas ims įgyvendinti savo antiglobalistinius pažadus. Didžioji dalis iš pažadų nutaikyti prieš Kniją, su kuria pas Amerika gigantiškas prekybos deficitas. Pekinas turi pagrindą jaudintis: Vašingtono įvedami 45% muito mokesčiai Kiniškoms prekėms, o taip pat papildomos protekcionistinės priemonės, kad neutralizuoti nužemintą juanio kursą gali padėti kryžių ant kinietiškos ekonomikos stebuklo“, rašo V.Katasonovas.

Virš Davoso tvyro postkapitalizmo dvasia

Forume nebuvo klausimo apie kapitalizmo reformaciją. V.Katasonovas rašo: „Tarybų Sąjungoje buvo naudojamas terminas „bendra kapitalizmo krizė“. Man atrodo, kad būtent šiandien ši „kapitalizmo krizė“ pasiekė epogėjų – dėl tos priežasties, kad ekonominė ir finansinė globalizacija arti pabaigos. Svarbiausia: be ekstensyvaus naujų ekonominių erdvių įsisavinimo kapitalizmas negali vystytis. Tikėtina, tai supranta (mažiausiai, jaučia) Donaldas Trampas. Tačiau jis bando įveikti šią krizę, apgręžęs kapitalizmą į atgaline eigą – sustabdydamas globalizaciją arba pasukęs ją atgal. Davoso forume, kaip mes sakėme, susirinko globalizacijos šalininkai. Jie bando surasti kapitalizmo gelbėjimo receptus, tęsdami judėjimą globalizacijos bėgiais. Kaip tai nebūtų paradoksalu, bet artimiausiu laiku pagrindiniu ideologu ir globalizacijos propagandistu gali būti komunistinės Kinijos vadovybė. O forumas iš Davoso persikraustys kur nors į Šanchajų.

Kas liečia rimtus Vakarų naujos pasaulio tvarkos „architektus“, tai, atrodo, jie jau padėjo kryžių ant kapitalizmo. Jie laipsniškai įdiegia į žmonių sąmonę naują pasaulio tvarką. Šiandien ji užšifruota tokiais terminais, kaip „skaitmeninė visuomenė“, „skaitmeninė ekonomika“, „skaitmeniniai finansai“. Šie terminai jau skambėjo praėjusių metų forume; šiais metais tema „skaičiai“ išeina į pirmą planą.

Aš ne kartą rašiau, kad po nekalta sąvoka „skaitmeninė visuomenė“ slepiasi elektroninė koncentracijos stovykla, kurioje kiekvienas jos gyventojas gaus skaitmeninę identifikaciją ir bus valdomas skaitmeninių signalų pagalba. Dalyje, liečiančioje ekonomiką, šis modelis pilnai atmeta rinkos santykių laisvę ir numato griežtą centralizuotą paskirstymą. Šitą modelį galima pavadinti postkapitalizmu, arba nauja vergovine santvarka. Postkapitalizmo dvasia jau sklando virš Davoso,“ - teigia Valentinas Katasonovas.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą