2017-01-23

Čekija nesiruošia priimti migrantų


Čekijos VRM vadovas Milanas Chovanec, kalbėdamas sekmadienį per respublikinę TV pareiškė, kad jo šalia nedalyvaus priverstiniame pabėgėlių paskirstyme, o ir savarankiškai nepriims pabėgėlių.

„Mes niekada nepriimsime kvotų ir niekada šią sistemos nevykdysime“, - pasakė Chovanecas. Tuo pačiu ministras sukritikavo ES pirmininkaujančią Maltą, kuri ketina sugrąžinti kvotų sistemos galiojimą. „Tai tiesiog utopija“, - pasakė ministras.

Migrantų priverstinio paskirstymo visose ES valstybėse sistema, kurią inicijavo Europos komisija, buvo patvirtinta ES VRM ministrų posėdyje 2015 metų rugsėjo pabaigoje. Čekijos, Slovakijos, Vengrijos ir Rumunijos atstovai balsavo prieš tai, Saulius Skvernelis, tuo metu atstovavęs Lietuvą, plebėjiškai sutiko su šia beprotyste. Pagal priimtą kvotų sistemą Čekija turėjo iš stovyklų Italijoje ir Graikijoje įsivežti 2691 žmogų.

Čekijos ministro žodžiais, šalyje yra 12 migrantų. Bandymai perkelti daugiau migrantų pagal kvotas žlugo, nes jie negali praeiti saugumo patikrinimo, pabrėžė Chovanecas. „Jie (migrantai) nepraeina patikrinimo iki pabaigos, kažkur ištirpsta ir dingsta. Bet kokiu atveju, mes įleisime čia (į Čekiją) nieko, ko nepatikrinsim“, - pasakė ministras. Be to, čekų vyriausybė neketina atnaujinti savanoriško perkėlimo pabėgėlių-krikščionių iš Irako programos, pažymėjo jis.

Pagal paskirstymo programą į Čekiją 2016 metais iš Irako atvyko 89 žmonės, maždaug pusė iš užplanuoto kiekio. Tačiau greitai dalis pabėgėlių pabėgo iš Čekijos į Vokietiją, kita grupė grįžo namo.

„Dalis žmonių jau namie, dalis yra Vokietijoje, ir mes su vokiečių kolegomis svarstome, ar jie sugrąžins mums pabėgėlius ar ne. Bet dalis migrantų pasiliko ir integruojasi. Aš nemanau, kad yra būtinybė toliau vystyti šį projektą“, - konstatavo Chovanecas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą