2016-10-16

prof. Hans-Werner Sinn prognozuoja Euro zonos ir Europos Sąjungos iširimą | Šauksmas.

Die Welt paskelbė žinomo Vokietijos ekonomisto, ilgamečio Ifo-instituto direktoriaus prof. Hans-Werner Sinn Europos Sąjungos ir euro zonos perspektyvų prognozes. Sinn mano, kad po Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES, iš jos reikia trauktis ir Austrijai, ir Vokietijai, o Suomijai, jo nuomone, tikslinga pasitraukti pirmai pradžiai bent jau iš euro zonos.
Prof. Hans Werner Sinn išreiškė nuomonę, kad Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos sąjungos turės neigiamą įtaką stipriausioms ES ekonomikoms – Vokietijai ir Austrijai dėl padidėsiančios neturtingų ES valstybių, tokių kaip Ispanija ir Graikija, įtakos.
Austrijai Sinn mato paprastą išeiti – nutraukti Maastrichto sutartį ir išeiti iš Europos sąjungos sudėties, praneša die Welt. Ekonomisto nuomone, paprasčiau yra tiesiog panaikinti Maastrichto sutartį, negu inicijuoti sudėtingas išėjimo iš ES procedūras. Jo nuomone, Maastrichto sutartis gali būti pripažinta netekusia galios tuo atveju, jeigu Britanija išeis iš ES, nes pirminę sutartį pasirašė Didžioji Britanijos, o Austrija į ją įstojo vėliau, 1995 metais.
Zinn neigiamai vertina ir eurą, nes, jo nuomone, per daug valstybių ima kreditus su labai mažomis procentinėmis normomis, kas veikia į valiutos gyvybingumą, bet ateityje yra šios valiutos “remonto ir reformų galimybė”.
Ekonomistas tvirtino, kad pinigų spausdinimo staklės buvo blogu valstybių-narių ekonominių problemų sprendimo būdu. Jis pažymėjo, kad jeigu Graikija, su jos sumenkusia ekonomika, moka dvigubai didesnius atlyginimus negu Lenkija, tai yra didelė problema.
„Mes gyvename sudėtingu laiku, ir toliau išliks didelis bedarbystės lygis ES valstybėse, tokiose kaip Italija ir Graikija“, – pasakė jis. Profesorius netiki, kad po dešimties metų ES išliks tokia pati.
Jo nuomone, Suomija yra pirmasis kandidatas išeiti bent jau iš euro zonos. Suomiai bando padidinti savo konkurencingumą dėl realios devalvacijos euro-erdvėje, bet devalvuojant nuosavą valiutą tai galima padaryti greičiau.

prof. Hans-Werner Sinn prognozuoja Euro zonos ir Europos Sąjungos iširimą | Šauksmas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą